“Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, μειώσεις μισθών και μια ζοφερή πραγματικότητα που αγγίζει όλους τους εποχικά εργαζόμενους που καλούνται να ζήσουν με 0-9 ευρώ τη μέρα”
Μακραίνει η λίστα της εργοδοτικής βαναυσότητας με θύμα αυτήν τη φορά έναν ξενοδοχοϋπάλληλο στη Λευκάδα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση στα πληττόμενα επαγγέλματα.
«Κόκκινο έχει χτυπήσει η εργοδοτική παραβατικότητα με αφορμή την πανδημία. Το μόνο που ζήτησε ο συνάδελφος ήταν να εργάζεται αξιοπρεπώς και νόμιμα με τους όρους της συλλογικής σύμβασης και την εργατική νομοθεσία. Και επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής του -τι πιο νόμιμο και λογικό-, ξυλοκοπήθηκε από συγγενικά πρόσωπα του εργοδότη του», μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου.
Και μπορεί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος να αναμένει τη γνωμάτευση από το νοσοκομείο όπου πήγε για τις πρώτες βοήθειες προκειμένου να υποβάλει μήνυση, αλλά αποτελεί μάλλον την εξαίρεση.
Τουλάχιστον έξι καταγγελίες για ξυλοδαρμό εργαζομένου έχει δεχτεί η ΓΣΕΕ από τον Απρίλιο, ενώ πολλαπλάσια είναι τα βίαια περιστατικά που περιλαμβάνουν εκφοβισμό, απειλές και εξύβριση, συνήθως όταν οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους, ωστόσο φοβούνται και διστάζουν να συνεχίσουν την καταγγελία τους στις αρμόδιες αρχές, μας ενημερώνει το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, δίνοντάς μας ένα παράδειγμα: εργαζόμενη σε ψησταριά στο Μοσχάτο «που είχε προσληφθεί για τον μπουφέ αλλά έκανε από καθαριότητα μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, δέχτηκε απειλές για τη ζωή της όταν ζήτησε να πληρωθεί και ήταν τόσο τρομοκρατημένη που δεν το συζητούσε επειδή ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας της ψησταριάς ήταν εν ενεργεία αστυνομικός και της είπε “ξέρω πού μένεις και να ’χεις το νου σου και όπου και να πας να καταγγείλεις είναι όλοι δικοί μου”». Η αντιπαράθεση που μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση κατά του εργαζόμενου μπορεί να αφορά εκτός από αποδοχές και οφειλόμενη άδεια ή ρεπό.
«Κρυφό έγκλημα»
Οι βίαιες συμπεριφορές εργοδοτών εκτείνονται και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους πέραν της εστίασης και των ξενοδοχείων, ενώ το «θέμα είναι ότι παρά την ενθάρρυνση και υποστήριξή μας να προσφύγουν τα θύματα στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, δεν το πράττουν, με αποτέλεσμα αυτές οι παραβιάσεις να παραμένουν αθέατες, ατιμώρητες και να φουντώνουν», καταλήγει το μέλος της ΓΣΕΕ γι’ αυτό το «κρυφό έγκλημα – κοινό μυστικό».
Το αδιέξοδο ωστόσο που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο που άπτεται των τουριστικών επαγγελμάτων είναι πολυδιάστατο, όπως μας αποκαλύπτει ο συνδικαλιστικός τους εκπρόσωπος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 7 συναδέλφους μας σε μπαρ στη Μύκονο που νοσούν και είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού και ως ασθενείς θα πάρουν αναρρωτική άδεια. Ομως οι συνάδελφοί τους που μπαίνουν σε καραντίνα από πού θα μισθοδοτηθούν; Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη από πού θα πληρωθούν αυτό το διάστημα», λέει ο κ. Χότζογλου. Και δεν είναι μόνο αυτό: «Πρόβλημα υπάρχει και με τις μονομερείς αιτήσεις αναστολής της σύμβασης που πολλοί ξενοδόχοι προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν. Αν όμως το προσωπικό κάνει από μόνο του την αίτηση, ο εργοδότης απαλλάσσεται από τις καταβολές των επιδομάτων Χριστουγέννων κ.λπ., έτσι βλέπουμε ότι εν μέσω πανδημίας στον ιδιωτικό τομέα καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός, αφού δεν αναφέρεται πουθενά ποιος θα μας πληρώσει την αναλογία των επιδομάτων που δικαιούμαστε. Και δυστυχώς, παρά την ενημέρωση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, μόνο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας».
Ο πρόεδρος του σωματείου μάς εξηγεί τη δραματική κατάσταση στον κλάδο, η οποία είχε διαφανεί: «Οταν πλήττονται τόσο μεγάλες χώρες και εν δυνάμει πελάτες μας, γνωρίζαμε τι πρόκειται να συμβεί αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν προνόησε και αυτό που βλέπουμε τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα γίνει τον Σεπτέμβρη αν δεν ληφθούν πραγματικά μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προβλέπεται να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ ήδη μετράμε 225.000 θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Πώς θα ζήσουμε; Με τα 534 ευρώ ανά 60 μέρες; Πιστεύουν ότι εργαζόμαστε από επιλογή λίγους μήνες; Ας καταρρεύσει αυτός ο μύθος: ο μέσος όρος αμοιβής μας είναι περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ η τουριστική περίοδος δεν φτάνει το εξάμηνο ούτε στην Κρήτη. Με 6.000 ευρώ, μαζί με 1.200 ευρώ επίδομα ανεργίας, βιοποριζόμαστε 12 μήνες. Τώρα με την πανδημία, αν βρούμε δουλειά θα πάρουμε 2.800 ευρώ για το τρίμηνο Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και αν δεν βρούμε δουλειά πρέπει να ζήσουμε με 1.200 ευρώ το τρίμηνο, χωρίς να ξέρουμε αν θα πάρουμε επίδομα ανεργίας τον χειμώνα, γιατί απαιτούνται ένσημα. Στον επισιτισμό και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, η περίφημη αναστολή σύμβασης είναι 534 ευρώ για 4 μήνες, περίπου 2.000 ευρώ. Κι αυτό είναι όλο».
Με 9 ευρώ τη μέρα
Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, όπως φανέρωσε και η λιποθυμία μάγειρα πριν από μία βδομάδα σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου, μειώσεις μισθών, όπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου, και μια ζοφερή πραγματικότητα που αγγίζει όλους τους εποχικά εργαζόμενους που καλούνται να ζήσουν με 0-9 ευρώ τη μέρα, καθώς τα μέτρα δεν τους καλύπτουν όλους.
Δείτε επίσης: Λιποθύμησε από τη δουλειά μάγειρας σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου
Απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση, ανέτοιμη να πάρει σοβαρά μέτρα για τη στήριξη και προστασία των εργαζομένων, εναποθέτει τις ελπίδες της στον εσωτερικό τουρισμό: εκεί έριξε το βάρος μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Τουρισμού. Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στα βάουτσερ στις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές κατόπιν συμφωνίας με κάποιο τουριστικό κατάλυμα να προσφέρουν κουπόνια έκπτωσης για διακοπές στους υπαλλήλους τους, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Ολους», το οποίο αιτήθηκαν 750.000 ωφελούμενοι και θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, ύψους περίπου 37 εκατ. ευρώ.